16 de febrer de 2009. "Pobles abandonats i conseqüències en el paisatge rural valencià"

Invitació

Referències de premsa.

La taula redona organitzada per l'Econòmica dintre el cicle sobre medi ambient, en aquest cas orientada a l'anàlisi de les conseqüències del despoblament del territori, n'ha tingut referències en diversos medis de comunicació:

  1. Las Provincias. 16-2-09. Ací.

  2. El Mundo - Comunidad Valenciana.  16-2-09.  Ací.

Resum gràfic.

  1. Els ponents amb el Director de l'Econòmica, D. Francisco Oltra i el President de la Comissió de Medi Ambient, D. Vicent Cebolla,  moments abans de la celebració de la taula redona, en la "Saleta de l'Entitat Fundadora" en el Centre Cultural de la Fundació Bancaixa. Ací.

  2. La taula va estar moderada per D. José Manuel Almerich, que intervingué, a més a més, com a ponent amb D. Artemi Cerdà i D. Agustí Hernández. Ací.

  3. El públic va seguir amb interés les diferents intervencions i participà molt activament al col.loqui que tancà l'acte. Ací.

Presentació

La Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València organitza, dins el cicle dedicat al medi ambient, la taula redona “Pobles abandonats i conseqüències en el paisatge rural valencià”. L'acte tracta sobre els pobles valencians abandonats i les conseqüències sobre el paisatge de l'emigració (erosió, augment de la massa forestal, incendis, pèrdua del patrimoni rural, concentració de la població i pèrdua del poblament…). Un paisatge domesticat pels homes durant milers d'anys en la seua busca d'aliments, amb una xàrcia de camins i pobles, llocs i llogarets que les transformacions socials i demogràfiques del segle vint ha canviat de manera radical.

L'interior valencià ha patit durant l'últim segle una forta despoblació i per això no és estrany trobar llogarets deshabitats. Aldees, masos o nuclis de població que van ser abandonats fa 20, 30, 40 o més anys entapissen l'interior a comarques com els Ports, el Maestrat, els Serrans, l'Alcalatén, l'Alt Millars, el Racó d'Ademús o l'Alt Palància.

En l'acte participen, junt a José Manuel Almerich, el periodista Agustí Hernàndez, autors tots dos del llibre, "Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit", publicat pel Consell Valencià de Cultura, i completa la taula D. Artemi Cerdà especialista en la investigació sobre l'erosió i els efectes sobre el paisatge.

Ponents

D. José Manuel Almerich Iborra.  Escriptor i Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València. Es autor, a banda del llibre indicat al paràgraf anterior "Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit", d'una vintena de llibres dedicats al patrimoni cultural i natural de la Comunitat Valenciana, així com guions per a documentals de TV sobre temes relacionats amb la natura. Podem citar-ne "Estructures en la muntanya camins i vies verdes", " Espais naturals: terres interiors valencianes", "Serranía, Rincón de Ademuz", "Alto Palancia, "Alto Mijares", "Els Ports",  "Caminos, parajes y paisajes abiertos al Mediterráneo: montañas de la Comunidad Valenciana", "El macizo de Caroig", "Els rius: camins d'aigua i de vida", " La xarxa de camins: sendes, viaranys i camins de ferradura"

D. Agustí Hernàndez Dolç
  Periodista . Durant anys ha anat fent excursions pels pobles valencians deshabitats, i és autor, junt amb José Manuel Almerich, del llibre "Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit" , ha  segut comissari de l'exposició "Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit", del Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València. També ha publicat nombrosos articles de divulgació científica sobre el patrimoni natural i cultural valencià, especialment de la seua comarca, l'Horta Nord, com ara "Les barraques de l'horta nord", "Per una calderona verda i viva", "Les alqueries de l'horta, uns vestigis senyorials en perill d'enderroc o ruïna" "La Horta Nord frente a los puertos y otras imprevisiones", "Document: la memòria de l' abandonament"

D. Artemi Cerdà Bolinches
. Geògraf, Professor de la Universitat de València i Investigador.Ha treballat intensament en la investigació dels fenòmens relacionats amb l'erosió dels sòls i és un expert coneixedor de l'efecte antròpic sobre els mateixos. És autor de multitud d'articles relacionats amb els processos d'erosió hídrica de sòls, particularment en l'ecosistema mediterrani, i la recerca d'un sistema de producció d'aliments sostenible que garantisca la màxima conservació de l'equilibri dels ecosistemes entre els que podem citar  “Hidrología y erosionalidad de los suelos en ambientes semi-áridos, Petrer, Alicante”, “Arroyada superficial en terrazas de cultivo abandonadas: El caso del País Valencià”

L'acte se celebra al Centre Cultural de la Fundació Bancaixa (Plaça de Tetuan 23)

Santiago L. del Agua
L' Econòmica. Llums i Ombres