9 de febrer de 2009. "En el IV Centenari de l'expulsió dels moriscs. La tragèdia d'una minoria marginada"

Invitació

Resum gràfic.

  1. Els ponents amb el Director de l'Econòmica, D. Francisco Oltra i el President de la Comissió de Medi Ambient, D. Vicent Cebolla, en la "Saleta de l'Entitat Fundadora" en el Centre Cultural de la Fundació Bancaixa. Ací.

  2. En la taula intervingueren D. Eugenio Císcar Pallarés, D. Josep Torró i Abad i D. Andrés Ferrer Taberner i va estar moderada per D. José Manuel Almerich. Ací.

  3. Un públic interessat i nombrós va seguir les diferents intervencions  participant molt activament al col.loqui que tancà l'acte. Ací.

Presentació

L'Econòmica, dins dels diversos cicles temàtics pel que transita en les seues conferències i taules redones, té una de les seues "estacions" en aquells temes que es relacionen amb el medi ambient i la complexa i canviant relació que els sers humans mantenen amb el mateix, donant lloc a un paisatge per a la comprensió del qual és imprescindible, de vegades, visitar alguns moments crucials de la nostra història.

El primer band de Felip III ordenand l'expulsió dels moriscos es pregona a València el 22 de setembre de 1609; i en els mesos i anys successius el decret s'estén a altres regions peninsulars. Les causes que van portar a expel·lir a un gran contingent de població no estan encara totalment dilucidades --la religió, la cultura, la intransigència, l'economia, l'avarícia, la conjuntura internacional, la incapacitat d'integrar i integrar-se... - però, per a molts especialistes va constituir un factor important en el procés general de la decadència d'Espanya, ja que, llavors, el país va quedar privat d'un dels sectors més laboriosos de la seua població. En tot cas, cal contemplar el fet com un fracàs de la convivència i una pèrdua d'oportunitats impossible de valorar, l'anàlisi del qual interessa necessàriament a una societat com l'Econòmica, sorgida a l'abric de la Il·lustració, per a reflexionar sobre les claus que permeten articular la convivència lliure i pacífica dels ciutadans. Aquests conflictes tenen la seua traducció al paisatge que és el marc físic on es relacionen els ciutadans de diferents generacions.

Així, doncs, durant 2009 es commemoren els 400 anys de l'expulsió dels moriscs i la Reial Societat Econòmica d'Amics del País ha volgut aprofitar este IV centenari per a divulgar entre els valencians un capítol de la seua història que, per desgràcia, ha estat sempre molt oculta. Es dóna la circumstància que els moriscs o cristians nous -que durant tants segles van habitar les terres valencianes-, són uns desconeguts per a la major part de la societat. Tal vegada perquè el seu estudi a penes ha transcendit de l'estricte àmbit acadèmic i de la bibliografia especialitzada. Açò no deixa de ser una ironia quan resulta que la Comunitat Valenciana té a gala exhibir el record de l'empremta islàmica en una part apreciable del seu folklore i gastronomia

Organitzat per la Reial Sociedad Econòmica d'Amics del País i amb la coordinació de D. José Manuel Almerich Iborra, geògraf i escriptor, soci de l'Econòmica i gran coneixedor del patrimoni cultural i natural de la Comunitat Valenciana, se celebra la taula redona "En el IV Centenari de l'expulsió del moriscs. La tragèdia d'una minoria marginada" en la qual els ponents, tots ells investigadors que han centrat part del seus estudis en la "moriscologia valenciana" amb la seua aportació ens permetran fer-ne una reflexió sobre el tema

Ponents

D.  Eugenio Císcar Pallarés  Doctor en Història y Catedràtic d'Institut. Entre les segues publicacions relacionades amb el tema es poden citar: “Moriscos, nobles y repobladores : estudios sobre s.XVII en Valencia “ i “Vida diaria y mentalidades en el campo valenciano : la Valldigna, siglos XVI-XVIII”

D.  Josep Torró i Abad
 Doctor en Història Medieval i Professor del Departament d'Història Medieval de la Universitat de València. En té moltes publicacions relacionades amb l'enfrontament dels mons feudal cristià i islàmic andalusí, podem-ne citar algunes com “Vall de Laguar. Asentamientos, terrazas de cultivo e irrigación en los montañas del Sarq al-Andalus: un estudio local” i “Colonització feudal i resistència andalusina al Regne de València : la frontera meridional (1238-1277)”

D.  Andrés Ferrer Taberner
.   Investigador. Llicenciat en Geografia i Historia. Ha treballat en la investigació de les relacions dels "cristians nous" en les terres del nou regne cristià de València com ara“Mudéjares y moriscos, cambios sociales y culturales”, “Bandositats rurales mudéjares en las montañas valencianas: el caso de los vasallos del señorío de Serra”

Moderador

D. José Manuel Almerich Iborra.  Escriptor i Llicenciat en Geografia i Història. Soci de la RSEAPV

L'acte se celebra al Centre Cultural de la Fundació Bancaixa (Plaça de Tetuan 23)

Santiago L. del Agua
L' Econòmica. Llums i Ombres