2014, 1 de juliol. Homenatge a dos il·lustres científics valencians: D. José Duato y D. Eugenio Coronado

Invitació

Documents

1. Presentació de l'acte pel Director i Secretari General de la SEAPV, ací

2. Laudatio del Dr. Esteban Morcillo Sánchez, Rector Magnífic de la Universitat de València-E.G., ací

3. Paraules del Dr. Eugenio Coronado Miralles, ací

4. Laudatio del Dr. Francisco Mora Más, Rector Magnífic de la Universitat Politècnica de València, ací

5. Paraules del Dr. José Francisco Duato Marín, ací

6. Paraules de clausura de D. Francisco Oltra, Director de la SEAPV, ací

Premsa y audiovisuals

  1. Informatius UPV-TV, 2/7/2014, ací

  2. Levante-EMV, 3/07/2014, ací

  3. Universitat de València-EG, notícies. 30/6/2014, ací

  4. Universitat Politèctica de València, notícies. 27/6/2014, ací

  5. Breu vídeo resum de l'homenatge, ací

Presentació

Què més il•lustrat que el coneixement, tan a prop de les fonts del poder, i en la seua tradició crítica, la ciència, que ens ofereix les eines que n’han portat a les societats més avançades les millors possibilitats de desenrotllament que el nivell de la seua dialèctica institucional hi ha permet.

Què millor, en temps de crisi econòmica i financera, però també institucional i social, que enfortir el ciutadà amb el coneixement crític perquè puga enfrontar la responsabilitat de participar en la construcció del difícil equilibri de llibertat i solidaritat que n’és garantia d’una societat digna per a viure.

Què més podrien fer en un món globalitzat que treballar per trobar eines apropiades per a resoldre problemes que gaudisquen de la universalitat que sol caracteritzar aquells dels quals se’n ocupa la ciència.

Des de l’any 1993, més de trenta persones o entitats valencianes han rebut l’homenatge de la Societat Econòmica d’Amics del País, com a reconeixement pel treball desenrotllat a favor de tasques amb les quals s’identifica una Societat que naix de la Il•lustració, com l’educació, la ciència, però també la solidaritat i l’esperit de convivència etc. Han segut un humil suport, però cridaner de l’atenció ciutadana, envers contribucions socials de vegades no suficientment valorades però que atenen necessitats estratègiques de qualsevol societat moderna, i pertoquen més encara en temps complicats com aquest, ja de duració bíblica, de la crisi que està sofrint la ciutadania.

El passat any 2012 l’Econòmica va retre homenatge a la ciència valenciana en les persones de D. Antonio Pellicer y D. Avelino Corma i enguany, la seua Junta de Govern n’hi ha pres la decisió, en la sessió del dia sis de may, de retre homenatge a la investigació científica, reconeixent les trajectòries d'altres dos il•lustres científics valencians: D. José Duato, investigador i Catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadores de la UPV i Premi Rei Jaume I l'any 2006, recentment designat Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals RAC en la secció de Ciències Exactes; i D. Eugenio Coronado, Catedràtic de Química Inorgànica i Director de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València-Estudi General, Premi Rei Jaume I l'any 2003, i en 2014 Chaire Internacional de Recherche Blaise Pascal. Ambdós representen l'excel•lència científica i l'ideal de progrés per a la societat que la RSEAPV ha perseguit des de la seua fundació en 1776.

La Laudatio del homenatjat, Dr. José Duato, serà pronunciada pel Rector Magnífic de la Universitat Politècnica de València, D. Francisco Mora i la del Dr. Eugenio Coronado pel Rector Magnífic de la Universitat de València-Estudi General, D. Esteban Morcillo Sánchez.

Homenatjats:

D. Eugenio Coronado Miralles. Director de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València-Estudi General. És Catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de València des de l'any 1993, Director de l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València des de la seua creació l'any 2000 i Director Científic de l'Institut Europeu de Magnetisme Molecular creat en 2008. Doctor en Ciències Químiques (1985) per la Universitat de València i en Ciències Físiques (1990) per la Universitat L. Pasteur d'Estrasburg. 

Ha publicat més de 400 articles en les revistes més prestigioses de la seua especialitat, incloent la revista Nature. Els seus treballs han sigut referenciats en més de 10.000 ocasions per altres autors i grups de recerca, sent un dels científics espanyols més citats i amb major impacte tant en l'àrea de Química com en la de la Ciència de Materials. 

Coordina el projecte CONSOLIDER-ENGINY en Nanociencia Molecular i un Master Interuniversitari amb el mateix nom. Aquesta carrera investigadora ha sigut mereixedora de diferents guardons i distincions, com el Premi Nacional de Recerca Científic-Tècnica Rei Juan Carlos I (1997), el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies (2003), el Premi a la Recerca i Medalla d'or de la Reial Societat Espanyola de Química (2009) i el Premi Nacional Enrique Moles de Recerca en Ciències Químiques (2009), entre uns altres. D'altra banda és Acadèmic corresponent de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. A nivell internacional ha estat distingit amb la Càtedra Van Arkel per la Universitat de Leiden (2003) i ha sigut nomenat Fellow de la Royal Society of Chemistry d'Anglaterra (2004) i membre de l'Acadèmia Europaea (2009). En 2010 va rebre una Advanced Grant del European Research Council (ERC) - que és la major distinció europea que pot rebre un investigador - per a desenvolupar el projecte SPINMOL (Magnetic Molecules and Hybrid Materials for Molecular Spintronics) .  En 2014 ha estat distinguit amb la Chaire Internacional de Recherche Blaise Pascal del Govern de França.

El Sr. Coronado és soci de la Societat Econòmica d’Amics del País de València.

 

Dr. José Duato Marín. Catedràtic d'Arquitectura i Tecnologia de Computadores de la UPV; Investigador. És Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de València i Catedràtic des de 1992 en el Departament d'Informàtica de Sistemes i Computadors d'aquesta Universitat. També ha sigut Adjunct Professor a Ohio State University. Així mateix, ha ocupat els càrrecs de Secretari de l'Escola Universitària d'Informàtica, Secretari, Vicedegà d'Infraestructura i Degà de la Facultat d'Informàtica, i Vicerector de Recerca i Desenvolupament Tecnològic de la Universitat Politècnica de València. És membre de l'Alt Consell Consultiu en Recerca i Desenvolupament de Presidència de la Generalitat Valenciana.

La seva activitat de recerca se centra en els supercomputadors, els servidors d'Internet i les comunicacions d'alta velocitat i resultats de les seves recerques s'han utilitzat en el disseny dels supercomputadors Cray T3I i IBM BlueGene/L, el més potent del món durant 4 anys, en el microprocessador Alpha 21364, en els commutadors de paquets Prizma d'IBM i Magnum de Sun Microsystems, i en els estàndards de comunicacions Advanced Switching Interconnect i HyperTransport. Dirigeix el Advanced Technology Group del Consorci HyperTransport, format per empreses com a AMD, Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Cisco, Dell, Nvidia i Cray i coordina un projecte de recerca Consolider-Enginy 2010, el primer d'aquest tipus concedit a Espanya en el camp de la Informàtica, i un projecte Prometeu de la Generalitat Valenciana.

Ha estat guardonat amb el premi Rei Jaime I de Noves Tecnologies 2006, el premi Aritmel a l'enginyer informàtic de l'any en 2007, el Premi d'Honor de l'Associació d'Antics Alumnes - Consell Social UPV en la seva segona edició, i el Premi Sapiens en el 25 aniversari dels estudis d'informàtica a la Comunitat Valenciana.

És autor de més de 400 articles relacionats amb el seu camp de recerca. I del llibre "Interconnection Networks: An Engineering Approach", que compta amb més de 1000 cites segons Google Scholar; així com d'un capítol en la quarta edició del llibre "Computer Architecture. A Quantitative Approach", de Hennessy i Patterson, el més venut del món en la seva temàtica.

Recentment, ha sigut designat Acadèmic Corresponent de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals RAC en la secció de Ciències Exactes.

El Sr. Duato és soci de la Societat Econòmica d’Amics del País de València

 

L'acte es celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve, 3, a les 19:00 hores

 

Santiago L. del Agua
L' Econòmica, Llums i Ombres