23 de novembre. Taula redona. "La meteorologia i la Comunitat Valenciana"

Convocatòria. (castellano) (valencià)

 Premsa

  • Levante EMV, 24/11/2015, ací

Galeria de fotos

Presentació:

El característic perfil meteorològic i les especials condicions climatològiques de la Comunitat Valenciana donen lloc a una problemàtica que podria justificar la possibilitat de crear una agència valenciana de previsió meteorològica. Una de les competències que atorga l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana tracta, precisament, sobre el Servei Meteorològic, no obstant això no s'ha arribat fins a la data a concretar-se en la transferència de les responsabilitats i recursos corresponents, els quals radiquen actualment en una agència estatal de meteorologia, AEMET. D'altra banda, la nostra Comunitat compta amb una potent xarxa de recol•lecció i anàlisi d'informació meteorològica, l'Associació Valenciana d’Aficionats a la Meteorologia (AVAMET), que articula la informació de 637 estacions de presa de dades i més de 170 observatoris connectats “en línia” i accessibles des d'Internet.

La Meteorologia és una ciència que s'ocupa del mesurament del conjunt complex de factors d'un entorn caòtic, com és el clima, però un dels elements fonamentals del paisatge en el qual es desembolica la vida dels ciutadans, facilitant-hi la formació d'una imatge racional del seu comportament, tant des d'una perspectiva global com a local, generant el coneixement que permet establir una previsibilitat d'eixe complex sistema, i amb això minimitzar riscos i millorar les oportunitats. Precisament, la gran rellevància que tenen els factors locals en el context climàtic, i que ho fan tan particular en la zona mediterrània que ocupa la nostra Comunitat, a més, especialment exposada a les negatives conseqüències que s'estan derivant del canvi climàtic,el fet de disposar d'una perspectiva local sembla molt procedent, i a eixe efecte és porta a l'atenció dels seus socis i amics organitzant una taula redona “La meteorologia i la Comunitat Valenciana”, a la qual convida a diversos representants d'organismes i entitats implicats a fi de plantejar les diverses cares del debat.

 

Ponents

Don Jorge Tamayo Carmona. Delegat territorial a la Comunitat Valenciana de l'Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET)

Don José Luis Palau Aloy. Representant del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM)

Don Joan Carles Fortea i Martín. L'home del temps de Mediterráneo TV

Don Antoni Rubio i España. Vicepresident de l'Associació Valenciana de Meteorologia (AVAMET). 

 

D. Lluís Aguiló Lúcia.  Membre de la Junta de Govern de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València. Presenta i modera la taula redona.

La taula redona se celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve 3, a les 19 hores.

Santiago L. del Agua
L'Econòmica. Llums i Ombres