19 d'abril. Conferència "Fiat lux. Et facta est lux: Què és i perquè serveix la Fotònica?"

Convocatòria. (castellano) (valencià)

Galeria de fotos

 
Presentació

Les societats econòmiques d'amics del país van nàixer per l'impuls d’aquells qui van creure que el que venia era un futur de ciutadans i no de serfs, i van intuir que açò només seria possible si els mateixos ciutadans s'implicaven en el procés de transformación en l’administració del poder, i l'educació, en qualsevol cas, va estar en el centre de les propostes sostingudes per aquelles societats nascudes a la calor de la Il·lustració. L'educació, eina triada per aquestes societats, és la clau que obri l'accés dels ciutadans al coneixement, font de i, mitjà per a accedir i controlar el poder en les societats democràtiques. Des d'aquesta perspectiva, la Societat Econòmica d'Amics del País ve orientant la seua actuació, modestament, cap a objectius que puguen ser d'interès per als ciutadans i la seua integració en una societat civil estructurada entorn d'un potent conjunt de xarxes, que permeta decantar la particular visió del món de cada ciutadà, i des d'ell que dialogar amb l'edifici polític i institucional que ells mateixos han de construir per a articular la convivència dels ciutadans i la supervivència de les societats. I les societats humanes no són més que part de l'Univers; un univers en el qual tota societat humana està concernida com a part d'ell; un univers radiant que evapora les seues estructures d'acord amb les seues pròpies lleis, unes lleis que ens concerneixen per tant.

En aquest món globalitzat i interconnectat per una tecnologia rampant on la informació a disposició dels ciutadans creix de manera geomètrica, es torna més difícil de controlar, i el coneixement és cada vegada més líquid,  possiblement s'està necessitant un nou impuls del procés iniciat amb la Il·lustració que va donar origen a societats com l'Econòmica i que, en gran manera, encara no ha culminat el desplegament de tot el seu potencial per als ciutadans, aquesta Societat no pot deixar d'incloure en la seua agenda el debat sobre l'estat del coneixement que ens brinda la ciència La llum, com a part de la radiació que evapora l'estructura i informació d'objectes com el sol, és una de les més primàries, i alhora potent, font d'informació dels éssers humans que està ací, a la nostra disposició, i de la qual es va a parlar en els fòrums de l'Econòmica, com en el seu moment es va tractar sobre el Colisionador LHC del CERN, el Bosó de Higgs, les teories de Eistein o el recompte dels darrers exoplanetes coneguts. I a aquests efectes la Societat Econòmica d'Amics del País de València organitza aquesta conferència “Fiat lux. Et facta est lux: Què és i per à  què serveix la Fotònica?, del Professor D. José Capmany Francoy, Catedràtic de Fotònica i Comunicacions Òptiques de la Universitat Politècnica de València.

 

 Resenya

La Fotònica, o ciència i tecnologia de la generació, processament i detecció de la llum és un dels pilars sobre els quals s'ha basat una part molt important dels avanços i descobriments científics i tecnològics de l'última meitat del segle XX i principis del XXI. Irònicament i malgrat la seua profunda implantació i impacte en la nostra vida diària, aquesta disciplina és desconeguda pel públic en general.

 Més enllà del seu objectiu de divulgació científica, aquesta conferència pretén a més subratllar la importància que la Fotònica té en l'actualitat com a tecnologia habilitadora de multitud d'aplicacions quotidianes (alguna d'elles insospitada per al ciutadà), així com el protagonisme que està cridada a exercir durant els pròxims anys


Ponent 

Dr. D. José Capmany Francoy. Catedràtic de Fotònica i Comunicacions Òptiques de la Universitat Politècnica de València. 

Enginyer de Telecomunicació i Llicenciat en Ciències Físiques. És Doctor Enginyer de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid (Dispositius Fotònics) i Doctor en Ciències Físiques (Sistemes de Processament Quàntic de la Informació). 

 Catedràtic de Fotònica i Comunicacions Óptiques en la Universitat Politècnica de València (UPV) des de 1996. Ha publicat mes de 500 articles en revistes i congressos internacionals, 5 llibres de text sobre dispositius fotònics, sistemes de comunicacions i xarxes òptiques i és autor de 14 patents.

 Des de 2002 a 2016 ha sigut Director de l'Institut Universitari de Telecomunicació i Aplicacions Multimèdia (ITEAM, www.iteam.upv.es) on també dirigeix el Photonics Research Labs (www.prl.upv.es). Ha liderat mes de 70 projectes de recerca europeus, nacionals, regionals i interns de la UPV, i és soci fundador de les empreses spin-off VLC Photonics (www.vlcphotonics.com) i Ephoox (www.ephoox.com).

 És Fellow del Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) i de la Optical Society of America (ÓSSA)). És el representant espanyol en el Comitè de Gestió de la Conferència Europea de Comunicacions Opticas (ECOC) i va ser president d'aquesta conferència en 2015. Ha sigut coordinador de l'àrea de Tecnologies Electròniques i Comunicacions (TEC) de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva (ANEP) i membre de la Comissió d'Experts sobre la Reforma de les Universitats.

Premie Rei Jaime I de Noves Tecnologies en 2012. En 2015 ha sigut guardonat per l'Acadèmia de Ciències Xineses amb un dels prestigioses Presidential Fellowships per a científics distingits i en 2017 ha obtingut una de les prestigioses Advanced Grants del consell Europeu de Recerca (ERC).

El Dr. Capmany Francoy és soci de la RSEAPV

 

Modera el Dr. D. Alberto González Salvador, Director de la ETSI Telecomunicación, Universitat Politècnica de València

 

La conferència se celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve 3, a les 19 hores.

 

Santiago L. del Agua

L'Econòmica. Llums i Ombres