2009, 2 d'abril. CONCERT PER LA PAU.

“The Armed Man. A Mass for Peace”, ”L'Home Armat. Una missa per la Pau" de Karl Jenkins.

Invitació

Resum gràfic.

  • Es pot veure una breu presentació gràfica de l'emotiu i espectacular "Concert per la Pau", que ha estrenat a València, en el Palau de la Música, la Reial Societat Econòmica d'Amics del País i el Conservatori Professional de Música de València, ací.

  • Es pot consultar un video resum en el Canal YouTube, ací.

Carta als socis,  ací.

Presentació

Coincidint amb el 130 aniversari de la fundació del Conservatori, la Reial Societat Econòmica d'Amics del País i el Conservatori Professional de Música de València han considerat del màxim interés oferir, en un "CONCERT PER LA PAU", la estrena en València de l'obra del compositor gal·lés Karl Jenkins (1944) titulada “The Armed Man. A Mass for Peace”, ”L'Home Armat. Una missa per la Pau" que és un conjunt d'imatges i sons replets de força expressiva i articulats en forma de Suite Coral, que es va estrenar en el Royal Albert Hall de Londres el 25 d'abril del 2000, per a rebre el nou Mil·lenni.

EL ser humà es mou entre conceptes diferents i contradictoris com: avarícia, ambició, especulació, guerra, por, crueltat, fam, odi, pobresa, patiment, tirania, violència, xenofòbia..., però també altres com: llibertat, empatia, solidaritat, dret, responsabilitat, tolerància, coneixement, il·lustració, desenrotllament, negociació, pau...; amb els que construix una imatge polièdrica del món. A partir de tots eixes referències podem i hem de ser capaços de construir una societat civil, un espai públic de convivència, en pau, la base principal del qual siga l'identificar-nos els uns amb els altres com pertanyents a una mateixa societat humana.

Si hui no és acceptable una pau sense justícia i no és concebible sense llibertat, el terror que al llarg de generacions ha despertat en la humanitat el patiment de la guerra, i la seua crueltat, ha limitat la capacitat d'empatia, impedint el reconeixement de la seua identitat com una mateixa societat humana, perspectiva que comença a intuir-se a partir de reflexions cosmopolites sobre la convivència, com las del moviment il·lustrat que va donar lloc a societats com l'Econòmica d'Amics del País. La por ancestral i paralitzant; però també l'atracció quasi instintiva, de la guerra és el que transcriu de manera musical l'obra de Jenkins que hui presenta l'Econòmica.

L'obra de Jenkins és una profunda reflexió sobre la guerra i la pau expressada dirigida a la societat multicultural i global del segle XXI, amb el desig i l'esperança que siga el segle de la fi de les guerres. 

La Interpretació anirà a càrrec d'una plantilla Orquestral i Coral composta per una selecció d'alumnes del Conservatori Professional de Música de València, dels seus centres adscrits i d'uns quants Conservatoris Professionals de la Comunitat Valencianes, així com per una representació de veus de les universitats Valencianes

L' obra

“The Armed Man. A Mass for Peace”, ”L'Home Armat: Una missa per la Pau"  A partir de l'estructura de la missa cristiana, combina altres fonts i materials històrics i culturals de diversos orígens. El motiu musical recurrent, que obri i tanca l'obra i li dóna títol, és una cançó popular del segle XV, el tema renaixentista francés “L´homme vaig armar”: L'home armat ha de ser temut!, articulat al llarg de tota l'obra amb diverses imatges poètiques amb contrapunt de redoblaments de tambor i trompetes apocalíptiques en una combinació de música clàssica, ètnica i eclesiàstica l'objectiu de la qual és portar el missatge a tots els pobles de la Terra.

Moviments:

1. "The Armed Man"
2. "The Call to Prayers (Adhaan)"
3. "Kyrie" 
4. "Save Me from Bloody Men"
5. "Sanctus"
6. "Hymn Before Action"
7. "Charge!"
8. "Angry Flames"
9. "Torches"
10. "Agnus Dei"
11. "Now the Guns Have Stopped"
12. "Benedictus"
13. "Better Is Peace" 

Resenya

En els primers dies del passat mes d'abril, la Reial Societat Econòmica d'Amgios del País de València, en col·laboració amb el Conservatori Professional de Música de València, precisament per a celebrar el 150 aniversari de la fundació del Conservatori de València per l'Econòmica, van organitzar l'estrena a València de l'obra de Karl Jenkins "L'Home Armat. Una missa per la Pau".

L'esdeveniment es va desenrotllar en un marc musical idoni, gràcies a la col·laboració del "Palau de la Música de València", que va registrar un ple total els dos dies de l'estrena, en què van poder disfrutar de l'espectacle més tres mil valencians.

L'espectacle fou emotiu i d'una gran bellesa musical i estètica i va ser possible gràcies a la professionalitat i el compromís de centenars de persones que van col·laborar en el mateix, de manera altruista, des del Conservatori Professional de València i la Societat Econòmica d'Amgios del País, però també de les universitats i les organitzacions no governamentals integrades en la Plataforma Valenciana de Voluntariat Social.

El missatge a favor de la pau i de rebuig de la violència que se va anar desgranant en les notes de l'obra de Jenkins, meravellosament posada en escena per l'orquestra del Conservatori Professional i els cors de conservatoris i universitats, i que va ser composta a invitació de les Nacions Unides per a rebre i el segle XXI, en trist record de la guerra de Kosovo però també amb el desig que siga el de la fi de totes les guerres, s'estructura en un discurs poètic i musical de caràcter multicultural.

Una obra cosmopolita i un objectiu, la pau, que coincidixen amb els ideals il·lustrats i els objectius d'una societat com l'Econòmica d'Amics del País, de sensibilitzar la societat civil per a superar les servituds d'una humanitat que ha cobert la terra fugint dels horrors de la violència de les guerres, en un procés de globalització que posa en evidència el convencionalisme de fronteres que , si de penes, poden separar les diverses formes de viure que eixa diàspora ha marcat en la Humanitat. 

Santiago L. del Agua
L' Econòmica. Llums i Ombres