7 de juny 2010. "El sistema productiu valencià: cap a un model amb futur". Taula redona

Invitació

Premsa

 1. Levante - El Mercantil Valenciano de 8/6/10,  ací.

 2. El Mundo - Comunidad Valenciana de 8/6/10,  ací.

 3. Valencia Plaza - vp de 8/6/10,  ací

 4. Las Provincias. 8/6/10, ací

 5. El País. Comunidad Valenciana. 8/6/10, ací

Documentos

 • Paraules d'introducció de la taula redona del Director de la RSEAP, ací.

Documents gràfics

 1. Els presidents de les associacions empresarials valencianes en els moments immediats a l'inici de la taula redona, ací.

 2. La taula, presidida pel Director de la RSEAP, amb els ponents, D. José Roca, President de CEC, Rafael Martín, President de COEPA i D. José Vicente González, President de CEV. El President de CIERVAL, D. Rafael Ferrando, va fer la presentació dels ponents,  ací.

 3. Tot seguit de la taula redona tingué lloc el col.loqui habitual amb el nombrós públic assistent,  ací.

Presentació.

2010 està resultant crucial per a la nostra Comunitat en l'evolució d'una crisi econòmica que cap persona dubta assenyalar com la més greu patida per l'economia mundial en els últims huitanta anys.

Una dotzena d'anys de creixement econòmic mundial continuat, espentat pel doble joc entre el desenrotllament industrial de països emergents com Xina, que han transformat el seu enorme potencial humà en una realitat industrial que inunda i desafia els mercats, i l'espectacular i ràpid creixement dels desequilibris de balança de pagaments i deute de països desenrotllats com EEUU, i que ha afectat també de manera molt acusada a Espanya, tot això articulat amb una oferta financera continuada amb preus dels diners especialment baixos, (per no parlar del problema de la dependència energètica), han posat contra les cordes l'estructura productiva d'Espanya i, per descomptat, de la Comunitat Valenciana, puix la seua orientació industrial s'ha vist fortament pertorbada per una bambolla immobiliària generada per la desaforada oferta de crèdit, que ha deixat palanquejats famílies i empreses, sense recorregut per a reorientar la seua capacitat inversora atrapats en una trampa de deute i, a més, sense possibilitat de repetir sobre l'Estat, al bloquejar-se la capacitat d’este per a intervenir davant la pressió dels mercats financers i el canvi d'orientació de la Comunitat Europea cap a principis més estrictes de consolidació fiscal.

Sense crèdit, amb els nostres mercats habituals deprimits i una Administració amb limitada capacitat de reacció, la Comunitat Valenciana es troba en la tessitura de desenrotllar un nou model de futur per al seu sistema productiu que li permeta enfrontar els desafiaments d'un món globalitzat.

La Societat Econòmica d'Amics del País ve tractant en els seus fòrums algunes de les claus que es manegen com a capitals per a afrontar l'eixida de la crisi, com l'educació i el coneixement, la investigació i la innovació, que han sigut objecte de diverses sessions de taules redones i cicles en els últims mesos. Però és necessari requerir-ne l'opinió dels protagonistes del procés productiu en primera instància i així, el passat 10 de maig, en la taula redona "Estratègies per un nou model productiu valencià", es va poder compulsar la visió del tema que hi tenen els secretaris generals dels sindicats amb més implantació, CCOO i UGT. En esta sessió de hui, comptarem amb representants molt qualificats del món empresarial con ho són els presidents de les confederacions empresarials de les tres províncies de la Comunitat Valenciana.

Ponents:

 • D. José Roca Vallés.  President de la Confederació d'Empresaris de Castelló (CEC).
 • D. Rafael Martínez Berna.  President de la Confederació Empresarial de la Província d'Alacant (COEPA).
 • D. José Vte. González Pérez.  President de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV)

Presentarà els ponents el President de la Confederació d'Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana (CIERVAL), D. Rafael Ferrando

L'acte se celebra al Centre Cultural de la Fundació Bancaixa,  Plaça Tetuán, 23,  a las 19 horas.

Santiago L. del Agua
L' Econòmica. Llums i Ombres