2012, 15 de maig. Homenatge als il.lustres científics valencians Dr. Avelino Corma i Dr. Antonio Pellicer.

Invitació

Documents

 1. Paraules de presentació del acte del Director de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València, ací.

 2. Lectura de l'acta pel Secretari General de la RSEAP, relativa a l'homenatge a D. Avelino Corma, ací.

 3. Laudatio de D. Avelino Corma pel Rector Magnífic de la Universitat Politècnica de València, D. Juan Juliá, ací.

 4. Lectura de l'acta pel Secretari General de la RSEAP, relativa a l'homenatge a D. Antonio Pellicer, ací.

 5. Paraules de l'homenatjat D. Antonio Pellicer, ací.

 6. Paraules de clausura del acte del Director de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València, ací.

Premsa.

 1. Levante. El Mercantil Valenciano de 16/5/12, ací.

 2. Las Provincias, ací.

 3. Universitat Politècnica de València (Web), ací.

 4. Universitat de València (Web), ací.

Documents gràfics

 1. La taula va estar presidida pel Director de l'Econòmica. L'hi acompanyen els homenatjats, D. Avelino Corma i D. Antonio Pellicer, ací com els rectors magnífics de les universitats de València i Politècnica, D. Esteban Morcillo i D. Juan Juliá i el Secretari General de la RSEAP, D. Vicent Cebolla, ací.

 2. Entrega de la placa commemorativa a D. Avelino Corma, ací.

 3. Entrega de la placa commemorativa a D. Antonio Pellicer, ací.

 4. Intermedi musical a càrrec d'un select grup de càmera del Conservatori Superior de Música de València, ací.

 5. Es pot consultar una breu referència gràfica al Canal YouTube de la RSEAPV, ací.

Presentaciò

En el marc de les activitats realitzades per la Reial Societat Econòmica d'Amics del País, es troba la realització d'Homenatges a persones i entitats il•lustres que han contribuït i contribueixen al progrés de la societat valenciana.

Des de l'any 1993, la RSEAPV ha rendit Homenatge a nou persones i dènou entitats, a través de tretze actes en àmbits tan diversos com l'empresa, la música, la ciència, la pintura, l'esport, el voluntariat, la justícia i la societat civil valenciana, (la relaciò dels quals es pot consultar en aquest enllaç).

Enguany 2012, la Junta de Govern de la nostra entitat ha acordat retre Homenatge a la investigació científica, reconeixent les trajectòries de dos il•lustres científics valencians: el Dr. Avelino Corma Canós i el Dr. Antonio Pellicer Martínez.

Ambdós representen l'excel.lència científica i l'ideal de progrés per a la societat que la RSEAPV ha perseguit des de la seua fundació en 1776, fa ja 236 anys. Els ideals de la Il.lustració, la Raó i la Modernitat, que la Reial Societat Econòmica d'Amics del País ha impulsat al llarg de tota la seua història, es reflecteixen en el treball i esforç continuat d'aquests dos insignes científics valencians, el Dr.Corma i el Dr. Pellicer, dedicats a la ciència i a l'educació com a factors de progrés, de millora de les condicions de vida de la societat i del benestar de les persones.

La Laudatio de cada homenatjat, Dr. Corma i Dr. Pellicer, serà pronunciada pel Rector Magnífic de la Universitat Politècnica de València i pel Rector Magnífic de la Universitat de València-Estudi General, respectivament.

Ens honra unir, per tant, en aquest Homenatge, tradició, modernitat i desenvolupament científic, tan necessaris actualment per a contribuir al progrés econòmic i al desenvolupament social de la Comunitat Valenciana.

L'Homenatge tindrà lloc el dimarts dia 15 de maig del 2012, a les 19 hores en el Saló d'Actes del Centre Cultural de Bancaixa, Plaça de Tetuan, 23 de València.

Homenatjats.

D. Avelino Corma Canós.  Professor Investigador a l'Institut de Tecnologia Química.

Va estudiar Química en la Universitat de València (1967-1973) i es va doctorar en la Universitat Complutense de Madrid en 1976 sota direcció del Professor Antonio Cortés Rierol en l'Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (CSIC.). Després de dos anys d'estudis en el Departament d'Enginyeria Química de la Queen's University, a Canadà, va entrar com a Investigador en el CSIC en 1979. En 1987 va passar a ser Professor d'Investigació del CSIC. Des de 1990 és professor de l'Institut de Tecnologia Química, Centre Mixt entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València. Treballa en disseny molecular de catalitzadors i en processos catalítics sostenibles en els camps del refinament d'hidrocarburs i derivats de la biomassa, i química fina. Ha publicat més de 700 articles en revistes internacionals, i ha escrit tres llibres, diverses revisions. És autor de més de 100 patents, 10 d'elles en explotació comercial. És membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, de l'Acadèmia Europea, de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya, i de la National Academy of Engineering (USA), i participa en els comités de direcció de les revistes més importants en el camp de la catàlisi. Ha rebut els premis "Dupont" (1995), el Premi Nacional de Tecnologia "Leonardo Torres Quevedo" (1995), Premi d'Investigació Iberdrola de Química (1998), Premie G. Ciapetta, Houdry i Michel Boudart, Award for the Advancement of Catalysis de la North American Catalyst Society, Premi “François Gault” de l'European Catalysis Society (1998), Premi de Noves Tecnologies “Rei Jaume I” (2000), , Breck Award de la International Zeolite Association (2004) Medalla d'Or de la Reial Societat Espanyola de Química (2005), Premi Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic (2006), G.A. Somorjai Award de l'American Chemical Society (2008), Premi Boudart Award for Advanced Catalysis (2009), Premi A. V. Humbold ResearchAward (2009), Eni *Award (2010), Royal Society of Chemistry Centenary Prize (2010) i el premi Rhodia Pierre-Gilles de Gennes Prize for Science and Industry (2010) i la Medalla d'Or del Fòrum QUÍMICA i SOCIETAT a la Trajectòria en Investigació Química 2001-2010 Investit “Doctor Honoris causa” per la Universitat de Utrecht (2006), UNED (2008), Technique Universität München (2008), Universitat Jaime I de Castelló (2008), Universitat de València (2009), Universitat de Böchum (2010) i per la Universitat d'Alacant (2010). Ha rebut l'Ordre del Mèrit Civil d'Espanya (2002).

Dr. Antonio Pellicer Martínez.  Catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia UV; Investigador.

El doctor Pellicer va estudiar Medicina a la Universitat de València, on es va doctorar en 1980. Es va especialitzar en Obstetrícia i Ginecologia en l'Hospital Clínic de València, sota la direcció del doctor Fernando Bonilla, i en medicina reproductiva en la Universitat de Yale (Estats Units) i la Universitat de Mainz (Alemanya). Va obtenir la càtedra d'Obstetrícia i Ginecologia per la Universitat de València al 1999, i en l'actualitat és cap de servei de la seua especialitat en l'Hospital Doctor Peset de València.
Al 1990 va fundar, amb el doctor José Remohí i un equip professional de l'Hospital Clínic de València, amb la col·laboració del doctor Fernando Bonilla, l'Institut Valencià d'Infertilitat (IVI), el qual dirigeix des d'una presidència compartida amb el doctor José Remohí. És membre del comitè executiu de la European Society of Human Reproduction and Embryology i de la International Federation of Fertility Societies. Ha sigut president de la Societat Espanyola de Fertilitat entre 1994 i 1996, i és membre dels consells editorials de diverses societats científiques. En 2003 va ser nomenat membre de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida.

Ha participat com a ponent en nombrosos congressos nacionals i  internacionals. Al 2008 va ingressar com a acadèmic de nombre en la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. La seua labor s'ha vist reconeguda, entre uns altres, amb el Premi Rei Jaime I a la Investigació Mèdica 2004, la Medalla d'Or del Col·legi de Metges de València, 2006 i el Premi Lilly d'Investigació Biomèdica 2008. Recentment ha sigut nomenat Doctor Honoris causa per la Universitat Politècnica de València a Gandia, València, en 2011
Entre la producció científica es troba una vintena de llibres sobre la seua especialitat i centenars d'articles publicats en revistes científiques de prestigi internacional, com Human Reproduction i Fertility & Sterility, de les quals és membre dels seus consells editorials. D. Antonio Pellicer és soci de la Societat Econòmica d'Amics del País.

L'acte se celebra al Centre Cultural de la Fundació Bancaixa, a les 19 hores.

Santiago L. del Agua.
La Económica. Luces y Sombras