27 de febrer 2014. "València. Projectant la ciutat, urbanisme i economia" Taula rodona.

Invitació

Documents

 • Presentació del acte, a càrrec del Director de la RSEAPV, D. Francisco Oltra,  ací.

Referències de premsa

 1. Levante- EMV, 28/02/2014,  ací.
 2. Las Provincias, 27/02/2014,  ací.

Resum gràfic

 1. D. Vicente González i Sra Julia Salom, amb el Director de la RSEAPV, D. Francisco Oltra, i amb el President de la comissió de Belles Arts de la mateixa, D. Ricardo Pérez, moments abans de començar l'acte. Ací

 2. La taula de la conferència va estar presidida per D. Francisco Oltra, acompanyat dels dos conferenciants i de D. Ricardo Pérez, que va actuar com a moderador al col·loqui posterior. Veure foto

 3. D. Vicente González, va mostrar durant la seua intervenció alguns mapes urbanístics de la història recent de la ciutat de València, com es pot veure ací

 4. La Sra Julia Salom va reflexionar sobre els canvis que s'han anat produint durant els últims anys en la base econòmica de la construcció i de l'urbanisme. Ací

Presentació

La idea que tenim de ciutat, potser està molt propera de la idea que podem tindre de nosaltres mateixos com a ciutadans. Què pensem de la nostra ciutat els valencians?, quins projectes de futur tenim per a ella? La construcció i el disseny de la nostra ciutat n'és el tema entorn del qual la Societat Econòmica d'Amics del País organitza la taula rodona “València, projectant la ciutat. Urbanisme i Economia”, en la qual es convida a explorar i debatre sobre un assumpte tan proper a la naturalesa pròpia del ciutadà.

Una particularitat dels segles en què reparteixen la seua vida al planeta les generacions que actualment ho poblen, és que en ells hem pogut assistir als canvis, potser els més radicals, que ha tingut el comportament del creixement i distribució de la població mundial en mil·lennis, de tal forma que si al segle passat poguérem comprovar com la Humanitat era capaç de duplicar la seua població, al present segle la població urbana ha superat la rural, probablement de manera definitiva puix el creixement exponencial de la Humanitat als últims segles està molt vinculat, precisament, amb el procés d'urbanització, sense el qual aquest creixement no haguera estat possible.

La ciutat s'ha percebut, des dels seus inicis, com a un món ple d'oportunitats, i n'és el lloc on la possibilitat de compartir el coneixement, i la seua acumulació geomètrica, defineix les línies mestres sobre les quals es dissenya l'organització de l'existència, i la distribució del poder, i per tant el lloc a on es desenvolupen els desafiaments vinculats amb els problemes fonamentals de la convivència, en els quals cada vegada més individus podem i hem de reclamar la possibilitat de participar, com a ciutadans, en el disseny dels ferraments adients per a la seua resolució. En aquest món urbà i cosmopolita es col·loquen nous esglaons en el procés d'humanització, amb les seues virtuts i les seues servituds, en un moviment dialèctic en el qual els ciutadans construeixen la ciutat mentre la ciutat esculpeix els ciutadans.

Ponents:

D. Vicente González Móstoles. Arquitecte urbanista i membre del Consell Valencià de Cultura. Tractarà el tema: "Planejament urbanístic en la València contemporània" 

Nascut a Meliana (València) en 1948, cursa els seus estudis en l'Institut Lluís Vives de València i inicia els de Arquitectura en l'Escola de Madrid en 1965 per a prosseguir-los en la de València a partir de la seua fundació en 1968.

Forma part des de 1973 del professorat d'Urbanisme de l'Escola d'Arquitectura de València, fins que en 1980 s'incorpora, després de les primeres eleccions democràtiques municipals, a l'equip urbanístic de R. Pérez Casado en l'Ajuntament de València, i, com a Director de Serveis d'Urbanisme, implementa les polítiques de protecció de la Devesa del Saler, de Ciutat Vella i de la Perifèria Urbana.

Després de l'etapa municipal en 1987 obri estudi professional d'arquitectura a València i atén fonamentalment encàrrecs d'institucions públiques dels que podem relacionar:

 • Duu a terme la restauració del Claustre Sud i Església del Monestir de Sant Miquel dels Reis; la del Palau de l'Intendent Pineda, com a seu de la Universitat Menéndez Pelayo, i la del Palau del Baró de Santa.
 • Alça de nova planta els Instituts de Secundària de Paterna, Tavernes Blanques,
 • Rehabilitació de la seu de l’Institut Francais de València.
 • Rehabilita la Biblioteca d´Humanitats i construeix els Edificis Departamentals de Tarongers per a la Universitat de València.
 • En la Universitat Politècnica, construeix l'Institut de Biomecànica.
 • Alça l'Edifici Metre per a l’Ajuntament de Torrent.

Des de 2005 fins a 2011 va ser Professor Associat de Projecte Final de Carrera en la ETSA.

Entre 2007 i 2011 va ser Regidor pel PSPV en l'Ajuntament de València i dins del Grup Municipal Socialista va dirigir l'Àrea d'Urbanisme.

Des de 2011 és membre del Consell Valencià de Cultura nomenat per les Corts Valencianes a proposta del PSPV, i presideix la Comissió de Promoció Cultural.

Dª Julia Salom Carrasco. Catedràtica d'Anàlisi Geogràfica Regional. Universitat de València. Tractarà el tema "Els canvis a la base econòmica" 

Doctora en Geografia per la Universitat de València i catedràtica d'Anàlisi Geogràfica Regional de la mateixa universitat des de novembre de 2001. Ha sigut directora de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Comunitat Valenciana (Universitats de València i Jaume I de Castelló) des de gener de 2008 fins a a febrer de 2012. Actualment és coordinadora del Programa de Doctorat Interuniversitari “Desenvolupament Local i Cooperació Internacional” de les Universitats de València, Jaume I de Castelló i Politècnica de València.

Línies de recerca: geografia econòmica, ordenació del territori i desenvolupament regional, en particular en l'anàlisi dels sistemes urbans, els processos d'innovació en la indústria i la planificació de serveis públics.

Alguns dels projectes competitius en els quals ha participat o dirigit recentment:

 • “Sostenibilitat ambiental i social en espais metropolitans: El Cas de l'Àrea Metropolitana de València”, projecte de Recerca del Pla Nacional de R+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació, (2011-2014)
 • “Evolució recent del sistema urbà de la Comunitat Valenciana per a la seua inclusió en l'Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana” Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, (2007-2008)
 • “Anàlisi i modelització de la mobilitat de persones amb sistemes d'informació geogràfica: desenvolupament d'eines operatives”, Projecte de Recerca del Pla Nacional de R+D+i del Ministeri d'Educació i Ciència (2007-2010)
 • “Mobilitat quotidiana. Mercats d'habitatge i treball en les àrees urbanes espanyoles”, Projecte de Recerca del Pla Nacional de R+D+i del Ministeri de Foment

Publicacions recents relacionades amb el tema:

 • Delimitació i caracterització dels nous espais urbans valencians (en premsa), Butlletí de l'Associació de Geògrafs Espanyols, Vol. 64.
 • La crisi en l'Àrea Metropolitana de València (en premsa), Publicacions de la Universitat de València, València.
 • Nous enfocaments en l'estudi de les xarxes i sistemes urbans: balanç i perspectives (2013), *XXIII Congrés de Geògrafs Espanyols
 • La inserció de les ciutats del Mediterrani espanyol en l'espai de la globalització a partir de l'anàlisi de les xarxes d'empreses multinacionals (2013), *XXXIX Reunió d'Estudis Regionals,
 • Processos territorials i transformacions recents del sistema urbà valencià (2011), *Scripta *Nova-Revista Electrònica de *Geografia i Ciències Socials
 • Densitat de la xarxa viària i forma urbana: delimitació de l'espai urbà en vuit aglomeracions espanyoles (2010), en La ciutat metropolitana a Espanya; processos urbans en els inicis del segle XXI, Thomson Reuters, *Cizur Menor, p. 49-94.
 • Els processos d'urbanització a Espanya. Nous factors, noves tendències (2008), a “Espanya i el Mediterrani. Una reflexió des de la Geografia Espanyola”, p. 49-56. Comitè Español de la Unió Geogràfica Internacional, Madrid

Actua com a moderador D. Ricardo Pérez Martínez. Arquitecte Director Unitat Tècnica Universitat de Valéncia i membre de la Junta de Govern de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València.

L'acte es celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve, 3, a les 18:30 hores

 

Santiago L. del Agua
L' Econòmica, Llums i Ombres