29 de setembre 2014. ELS CONFLICTES DE L'AIGUA. El Pla de la Conca del Xúquer

Invitació: (Valencià) (Castellà)

Carta als socis: (Valencià) (Castellà)

Documents:

  1. Paraules de presentació de l'acte a càrrec de D. Vicent Cebolla, Secretari General de la RSEAPV, ací.

  2. Intervenció de D. Juan Valero de Palma, Secretari General de la Séquia Reial del Xúquer, ací.

Premsa

  • Levante-EMV, 30/9/2014, ací

Galeria Fotogràfica

Presentació.

La quantitat d'aigua dolça -la que és necessària per al consum humà i la producció d'aliments- de la Terra només representa el 7% del total de les aigües del planeta. Només un 1% es troba en els rius i llacs; el 4% és subterrània i el 2% restant es troba en forma de gel en els pols i les glaceres en retrocés avançat pel calfament global. Els experts vaticinen la seua escassetat crítica a mitjà termini i grans dificultats per a satisfer necessitats humanes de consum o de producció d'aliments. 

Els plans hidrològics són una ferramenta de racionalització d'este bé tan escàs com necessari. La Directiva Europea d'Aigües els regula establint els grans principis que els Estats membres tenen l'obligació de respectar al fixar en cada moment i conca hidrològica l'orde de prioritats i els criteris d'usos i aprofitaments. A través d'ells es busca aconseguir i conjugar els equilibris entre necessitats i interessos de la comunitat i les seues activitats en l'àmbit del consum, l'agricultura, les indústries amb l'obligació d'assegurar l'equilibri ambiental.  

Al nostre país, esta planificació i conjugació d'interessos ve de molt antic com tan bé expressen institucions com el mil•lenari Tribunal de les Aigües o la creació de comunitats de regants com la que representa la Reial Séquia del Xúquer amb els seus 750 anys de vida. No obstant això, amb el pas del temps el desenrotllament econòmic i demogràfic ha desbordat l'habitual marc de solució dels conflictes relacionats amb l'ús de les aigües promulgant-se en l'últim terç del segle XIX la primera llei d'Aigües i en la segona dècada del S. XX nombrosa normativa i la creació de les confederacions hidrogràfiques com a organismes públics dependents de l'Estat.

En estos moments s'acaba d'aprovar el Pla de Conca del Xúquer que ha de regir la sostenibilitat del riu al mateix temps que l'aprofitament de les aigües que es troben en el seu àmbit geogràfic. El procés ha suscitat enormes controvèrsies que mereixen ser tractades més enllà del marc institucional ja que la seua aprovació i desenrotllament afectarà el conjunt de la societat i de l'entorn ambiental del nostre país. 

Sorgix d'esta realitat la necessitat de debat i reflexió que formula l'Aula Cavanilles després de la bona acollida que va tindre la seua primera activitat dedicada al Dret i el Medi Ambient. Es pretén dedicar una sessió als conflictes que hui suposa l'ús de les aigües del Xúquer i les expectatives que suscita invitant a participar en una taula redona a  representants dels diferents àmbits interessats que serien quatre: la pròpia organització de l'Estat (convidant a  Teodoro Estrela, cap de l'Oficina de planificació de la CHJ); la representació agrària (Reial Séquia del Xúquer, invitant el seu secretari i advocat Juan Valero de Palma ); les noves demandes (comunitats d'usuaris del Vinalopó, convidant al seu president Andrés Martínez); sense oblidar la funció d'equilibri ambiental i satisfacció de necessitats bàsiques humanes de les aigües continentals (sent invitat Wiliam Colom, biòleg i expert en limnologia, qui va ser representant d'Acció Ecologista-Agró en el Consell de l'Aigua de la CHJ)

Joan Antoni Llinares Gómez
President AE-Agró

Francisco Oltra Climent
Director RSEAPV

 

Ponents:

D. Teodoro Estrela. Enginyer. Cap de planificació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

D. Juan Valero de Palma. Advocat. Secretari de la Sèquia Reial del Xúquer

D. Andrés Martínez. President de la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó.

D. William Colom. Biòleg. Comissió d'Aigües d'Acció Ecologista-Agró

 

Moderador: 

D. Vicent Cebolla. Dr. Enginyer Agrònom. Secretari General  RSEAPV

 

L'acte es celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve, 3, a les 19:00 hores. 

 

Nota: Per a evitar problemes d'aforament és necessària la inscripció prèvia per correu electrònic dirigit a qualsevol de les adreces següents: 

 

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

Santiago L. del Agua
L' Econòmica, Llums i Ombres