16 de febrer 2015. Aula Cavanilles: El Parc Natural de l’Albufera. Interessos en conflicte?. Debat

Invitació: (Valencià) (Castellà)

Carta als socis: (Valencià) (Castellà)

Galeria Fotogràfica

Presentació.

L’Albufera és un espai estretament unit a la història i l’economia de les comarques de l’Horta i les Riberes i en particular dels tretze municipis que la comprenen. És també un espai natural singular d’excepcional riquesa biològica continguda en qualsevol de les zones que la formen: el llac, la restinga litoral o la marjal, llocs de refugi de nombroses especies de la fauna i la flora, algunes en perill d’extinció i la majoria sensibles als impactes ambientals derivats de moltes activitats humanes, motiu pel què la legislació internacional, estatal i autonòmica han previst la seua protecció legal materialitzada en la figura de Parc Natural que mitjançant un Decret del Consell va ser aprovada en 1986. 

Però esta no era la primera vegada que l’Albufera es protegia legalment. En 1761, Carles III ja va dictar una ordre reial establint normes d’ús i bon govern del llac i la devesa i donant instruccions per a la preservació d’estos paratges, regulant fins i tot el funcionament dels canals i de les goles. En la cartografia ordenada pel monarca el llac comprenia 13.972 Ha. Trenta anys després el botànic que dona nom a aquest forum, Antoni Josep Cavanilles tornava a cartografiar el llac certificant la reducció de la seua superfície a 8.190 Ha. En l’actualitat el llac ocupa una superfície de 2.837 Ha.

Les amenaces del Parc Natural durant el Segle XX i el que porten del XXI no han segut poques: la contaminació procedent de les industries de les poblacions limítrofes; la continuació d’aterraments del llac; la urbanització desenfrenada que en els anys seixanta i setanta pretengué urbanitzar tota la Devesa del Saler; infraestructures desmesurades i greument impactants... A més hui cal afegir la incerta gestió d’un recurs escàs com és l’aigua provinent del Xúquer sense el qual l’Albufera pot deixar d’existir tal i com ara la coneixem. Totes sumades han constituït bona part dels motius que han mobilitzat la consciencia social conservacionista,  tal i com va passar amb la històrica campanya d’El Saler per al Poble, que venia precedida pel mític  programa del naturalista Félix Rodriguez de la Fuente, campanya que acabaria doblegant la voluntat urbanitzadora de les administracions del tardofranquisme i propiciant el naixement de l’ecologisme valencià.

Les amenaces hui no han desaparegut i el repte que en aquest moment té la societat valenciana respecte al Parc Natural és fer compatible les activitats humanes amb la necessària racionalització dels recursos naturals, la conservació dels ecosistemes i la diversitat biològica que contenen sense perdre de vista el valor emergent del paisatge. El instrument legal que hauria de garantir aquesta compatibilitat és el nou Pla Rector d’Usos i Gestió (PRUG) que la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient ha redactat i que en estos moments es troba sotmès a un procés de participació pública en el que nombroses entitats socials estan involucrades. En aquest context volem emmarcar esta nova sessió de l’Aula Cavanilles

 

Salvador Martínez Tarin 
Comissió Jurídica AE-Agró

Vicent Cebolla i Rosell
Director RSEAPV

 

Ponents:

D. Salomé Pradas Ten. Directora General de Medi Natural. Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient. Generalitat Valenciana. 

D. José Pascual Fortea. Agricultor. President de la Comunitat de Regants de Sueca i Secretari de la Junta de Desaigües de l’Albufera.

D. Victor Navarro Matheu. Biòleg. Membre de la comissió de territori d’Acció Ecologista-Agró i vocal del Consell Rector del Parc Natural de l’Albufera

D. Julio José López Ruiz. Doctor en Dret. Assessor jurídic de APEPNA (Associació de Propietaris i Empresaris del Parc Natural de l’Albufera)     

 

Moderadors: 

D. Vicent Cebolla i Rosell. Director de la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València.

D. Salvador Martínez Tarín. Comissió Jurídica Acció Ecologista Agró

 

Entitats organitzadores: Real Societat Econòmica d’Amics del País de València i Acció Ecologista-Agró.

Col.laboren: Col•legi de Biòlegs de València i FUNDEM

 

L'acte es celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve, 3, a les 19:00 hores.  

 

Nota: Per a evitar problemes d'aforament és necessària la inscripció prèvia per correu electrònic dirigit a qualsevol de les adreces següents: 

 

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

 

Santiago L. del Agua
L' Econòmica, Llums i Ombres