2 de juny. Conferència."L'ingrés mínim garantit"

Convocatòria. (castellano) (valencià)

Galeria de fotos

Presentació.

La Societat Econòmica d'Amics del País porta als seus fòrums l'anàlisi d'una proposta, "l'Ingrés Mínim Garantit, que pretén millorar la resposta de l'anomenat Estat del Benestar davant algun dels desafiaments més durs plantejats per l'evolució del model de desenvolupament basat en l'economia de mercat. Esperonades per les crisis socials i polítiques articulades per l'última crisi econòmica, han sorgit diverses posicions en les quals es pren nota dels problemes plantejats per l'increment dels nivells de pobresa i de vulnerabilitat social en els grups de població més exposats, i se cerquen solucions econòmiques per als problemes generats per les desigualtats en la distribució de la renda, que dificulten a grans grups de població el nivell d'accés al mercat, necessari per a l'adequat desenvolupament del mateix sistema en relació amb l'expectativa de nivell de vida que espera la major part de la població.

No obstant açò, donada la impossibilitat intrínseca d'articular una economia sense normes, sense límits, sense referències que legitimen davant el ciutadà i que permetessen a la majoria acceptar, en un sistema democràtic, qualsevol forma de sistema econòmic, cal reparar en el caràcter ètic que han de tindre les propostes en la mesura en què la dificultat d'accés a la renda siga conseqüència del diferent valor que el sistema assigne a la participació dels diferents grups de ciutadans, conseqüència, en última instància, del conjunt de valors de la societat sobre els quals està muntat el mateix sistema de mercat, que estarien fent-li incapaç de resoldre este tipus de problemes. 

Es tracta d'un tema no exempt de polèmica que s'ofereix en esta conferència, sota el títol de "L'Ingrés Mínim Garantit" organitzada per la Societat Econòmica d'Amics del País de València a fi de promoure la reflexió i el debat.

 

Ponent.

Ricardo Almenar Asensio (Tànger, 1953). Expert independent en Desenrotllament Sostenible. El Sr. Almenar és biòleg de formació i expert independent en desenvolupament humà, sostenibilitat mediambiental i desenvolupament sostenible. Ha sigut professor visitant de les càtedres UNESCO i Mediterrània de la Universitat de València i ha participat en diferents projectes de recerca de la realitat econòmica, social i mediambiental valenciana. Ha impartit múltiples cursos i més d'un centenar de conferències sobre temes de la seua especialitat, impartint en l'actualitat classes en el màster de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de València i en la diplomatura d'Ètica Ecològica, Sostenibilitat i Educació Ambiental de la Universitat Politècnica de València. És autor o coautor d'una desena de llibres; els més recents han sigut La fi de l'expansió (Icària, 2012) i El bosc protector (Bromera, 2015) amb el qual va guanyar el XVI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta dins dels premis literaris Ciutat d’Alzira

 

Modera la Sra. Maria Diago Giraldós. Consultora Ambiental i sòcia de la Reial Societat Económica d'Amics del País de València.

La conferència se celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve 3, a les 19 hores.


Santiago L. del Agua

L'Econòmica. Llums i Ombres