7 de març. Conferència "La veu dels agricultors davant la crisi de la citricultura"

Convocatòria. (castellano) (valencià)

Galería de fotos

 Presentació

El sector citrícola, que encara proporciona al voltant del 9% del total de les exportacions de la Comunitat Valenciana, i de les quals més del 90% es dirigeix a la Unió Europea, enfronta un dels pitjors exercicis de la seua història, en el qual s'han agreujat de manera dramàtica les tendències a la contracció de preus i volum d'exportacions i l'increment de taronja sense comercialitzar, portant al que fóra sector capdavanter de l'economia valenciana a una situació crítica, tal i com s’explica al article del Director que seguéis aquesta presentació

.Per a tractar sobre la naturalesa d'esta crisi i les perspectives d'este important sector de la nostra agricultura i la nostra economia, i donar a conéixer de primera mà l'estat de la qüestió, la Societat d'Amics del País de València ofereix els seus fòrums de debat als Srs. Cristóbal Aguado i Carles Peres perquè exposen la visió dels agricultors, en la conferència-col•loqui " La veu dels agricultors davant la crisi de la citricultura", per a la qual cosa es convida a amics i ciutadans en general a les intervencions dels dits senyors i el debat habitual.

 

Nota del Director de la RSEAPV per à la Conferència “La veu dels Llauradors”

 La citricultura valenciana fa temps que afronta una crisi cada vegada més  important, amb preus per al llaurador  sovint per baix els costos de producció i això és perquè al llaurador li arriba el residu després de descomptar els beneficis de la distribució, la comercialització i resta d’intermediaris.

La manca de rendibilitat ha fet fugir els joves de la producció agrària deixant-la en mans dels més majors, sovint en edat de jubilació. La manca de perspectives no afavoreix les inversions necessàries per tal mantenir les explotacions amb tecnologies actualitzades i competitives i ha provocat l’abandonament de finques abans molt rendibles.

Però no es pot culpar només els llauradors de la situació actual per la manca de sensibilitat cap el cooperativisme o altres formes d’organització. La política Agrària europea té molt a veure amb una burocràcia cada vegada més complexa, controls exhaustius dels plaguicides  i sobre tot la concurrència de produccions alienes a la UE que sense les càrregues socials ni controls poden situar les seues mercaderies a Europa de manera força competitives.

Fa anys parlàvem de una citricultura “d’artesania” que oferia la màxima qualitat organolèptica i dominava els millors mercats, ara sentim expressions com “minifundisme” per a descriure la nostra estructura front a la citricultura industrial de les finques grans, moltes vegades lligades a empreses exportadores, però també la concentració de la demanda en grans superfícies on prima el preu sobre la qualitat està ofegat la nostra citricultura de qualitat.

Finalment el conveni de la UE amb Sudàfrica, signat fa poc, per a importar els seus cítrics tardans quan venen els nostres primerencs ha produït la gran catàstrofe d’enguany, que no s’acaba de recuperar i  que ha deixat estupefactes els nostres productors que no arriben a comprendre com els eurodiputats nostres han votat a favor de tal decisió.

El sector citrícola és molt ample però volem sentir la veu dels llauradors que són els que més pateixen la situació actual.

 

Ponents 

José Aguado Laza, President de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-*ASAJA), amb prop de 20.000 associats, és una organització professional agrària de referència en la Comunitat Valenciana. Es tracta d'una entitat reivindicativa, de caràcter empresarial, dedicada a la defensa dels interessos dels agricultors i ramaders, integrat en l'àmbit nacional en l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA)  

Carles Péris Ramos. Secretari General de La Unió, organització professional agrària en el camp valencià, va nàixer l'any 1976 per a defensar als i les professionals de les explotacions familiars agràries i ser interlocutora davant les administracions i tots els agents del sector agrari. D'àmbit autonòmic amb presència en totes les comarques valencianes per a donar resposta a les necessitats concretes i oferir els serveis que necessiten els professionals del sector agrari per a desenvolupar la seua activitat empresarial.

 
Modera la Taula el Sr. Vicnet Cebolla i Rosell Director de la Reial Societat Econòmica d'Amics del Pais de València.

 

La conferència se celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve 3, a les 19 hores.

 

Santiago L. del Agua
L'Econòmica. Llums i Ombres