28 de març. Conferència "Dones de Roma. Un passeig per la ciutat eterna de la mà de les seues dones"

Convocatòria. (castellano) (valencià)

Galería de fotos


Presentació

 La complexitat de l'organització de les nostres societats, induïda per factors com el gran nombre d'individus que les formen i les especials característiques d'aquests, es desembolica mitjançant una contínua i delicada enginyeria social, que permet atendre aquella complexitat amb major o menor eficiència segons l'equilibri d'una meticulosa distribució de tasques, que generen al seu torn, dins del cos social, estructures articulades pels rols assumits en funció de criteris com l'edat, el gènere, la força o la capacitat de manejar informació…equilibri que ha anat variant al llarg del temps i derivant, indubtablement, en una espècie d'èxit, segurament com a tantes altres espècies que ja van desaparéixer per sempre de la faç de la Terra, però que hui domina la superfície esfèrica d'un planeta que ha colonitzat íntegrament ja fa temps, encara que no de manera uniforme a causa de les contradiccions generades en un procés, per a mantindre el qual necessita continuar treballant sobre aquell equilibri fonamental, sobretot quan certs nínxols de la naturalesa mostren clars símptomes d'esgotament, i cal construir millors eines.com mnostran uns moments que vénen marcats per un ús cada vegada més intens i eficient de la información, que obri finestres per a observar el futur; i la limitació de les diferències de gènere que multiplica l'efecte d'empatia i de xarxa, imprescindibles en la tasca de conduir l'espècie cap a un futur amenaçat fonamentalment per les nostres pròpies contradiccions.

 Conéixer el passat és una de les eines habituals per a entendre el present i predir alguna cosa al voltant del problemàtic futur. Estem certament vivint, amb les dissonàncies de les nostres pròpies contradiccions, una “interface” revolucionària amb aqueix futura m el qüestionament de les diferències culturalment imposades per raó de gènere en una societat que valorava la força més que la capacitat d'anàlisi de la información. Revisar com poguera haver sigut el paper de la dona en altres èpoques de l'evolució d'una ciutat que s'encarna en les entranyes de la cultura que ens és més pròxima, no hi ha dubte que a més de conéixer-nos a nosaltres mateixos una mica millor, ens pot ajudar a entendre els secrets de la “interface” que estem vivint; i la Societat Econòmica d'Amics del País de València organitza i ofereix als seus socis i amics en general la possibilitat de conéixer de primera mà la visió i reflexions d'una persona que ha estudiat estos temas, com és el cas de la Sra. Isabel Barceló Chico, en la conferència “Dones de Roma. Un passeig per la ciutat eterna de la mà de les seues dones”.

 
Ponent

Isabel Barceló Chico és llicenciada en Filosofia i Lletres. Ha treballat en el Servei de Patrimoni Històric i Cultural de l'Ajuntament de València. Escriptora i conferenciant compromesa amb la recuperació de la memòria de les dones i l'important paper exercit per les mateixes en la societat al llarg del temps.

 Li va ser concedida l'any 2004, pel Ministeri d'Afers exteriors, la beca Valle Inclán per a una estada de 6 mesos en la Real Acadèmia d'Espanya a Roma. Ha publicat nombrosos articles i relats curts a Espanya i a Mèxic i entre les seues novel·les es poden citar “Dido, Reina de Cartago” i “La xica de Cátulo”. Ha sigut finalista e els premis Crítica de la Comunitat Valenciana 2019

 
Modera la Taula el Sr. Manuel Portolés Sanz President de la Comnissió de Comunicació de la Reial Societat Econòmica d'Amics del Pais de València.

 

La conferència se celebra al Saló d'Actes del Conservatori Professional de Música de València, Edifici Històric a la Plaça de Sant Esteve 3, a les 19 hores.

 

Santiago L. del Agua
L'Econòmica. Llums i Ombres